SHZ school

חטיבת ביניים בקרית אונו

המיקום: קרית החינוך בקרית אונו
הלקוחות: צוות חינוכי חטיבת ביניים
הקונספט: “תביט/י קדימה – יש מה לראות.”
תהליך העבודה: בית הספר מתחיל בכתיבת תוכנית פדגוגית ובמקביל יצר קשר עם המשרד. לאחר מספר ישיבות וקריאת התוכנית הפדגוגית, הוכנה תוכנית אדריכלית , הדמיות וכתב כמויות. תוך כדי ליווי הצוות החינוכי הוגשו המסמכים הנדרשים לרשות המקומית, המסמכים הוזנו למשרד החינוך והמתנה לאישור.

מספר דברים נדרשו במסגרת הפרוגרמה המפורטת שהוכנה:

  • הפרוגרמה כללה תכנון סביבות למידה המאפשרות דרכי הוראה מגוונות – רב תכליתיות, גמישות ויכולת של שינוי המרחב בקלות, ריהוט והצטיידות המותאמים לפדגוגיה החדשנית ושילוב אמצעים טכלוגיים וציוד תקשוב חדשניים.
  • התחשבות בשילוב ואיחוד מספר חללים לצורך הפיכתם לחלל גדול ובמקביל יצירת חלוקות משנה בתוך החלל שנוצר לצורך מנחי למידה שונים ומגוונים.
  • אמצעים גרפיים על גבי הקירות ו/או ריהוט על מנת לשלב טקסט חזותי כמרכיב משמעותי בעיצוב ובתוכן.
  • שילוב מנחי למידה שונים בתוך החלל כדוגמת – שרפרפים, כסאות, כסאות בר וכו’.
  • שילוב של תאורה מלאכותית יחד עם תאורת יום, טיפול במשטחים כגון רצפה, תקרה, קירות ובחינת המעברים בין ההוריזונטלי לוורטיקלי במסגרת הטיפול התלת מימדי במרחב.

מרחב הלמידה “L” הוקם במסגרת התוכנית M21 של משרד החינוך.

הקונספט העיצובי של החלל מגיע מתוך האות “L” כשהלכה למעשה הצורה מופיעה הן באופן בו תוכננו פריטי הריהוט, בתוכנית הריצוף ובכל פרט ופרט.

הפרוגרמה האירגונית של החלל – בו קורים המון דברים: מחקרים, אומנות, יצירה, מדע ומידע – היא שהובילה לקונספט לפיו המקום מאפשר מרחב יצירה מחשבתי כולל יצירתו בפועל. הפדגוגיה החדשנית – מרחב למידה רב תחומי – אשר הותאמה על ידי הצוות החינוכי תואמת את האופן בו תוכנן החלל – כאשר כל אשכולות הלמידה אשר נלמדים בחטיבה מוצאים עצמם מתורגמים לכדי פעילות במרכז הלמידה ובאמצעות התוכנית החדשנית יכולים הילדים למצות את התוכן וללמוד אותו ביתר הנאה.

אשכולות הלמידה (לדוג’: “רב תרבותיות” המכיל שפה, ערבית ואנגלית) הנובעים מהמודל הפדגוגי שנבחר על ידי בית הספר, “ערך אהבת האדם/כבוד האדם”, הושמו על קירות החלל באמצעות צירי רכבת תחתית אשר מובילים מהכניסה לחלל הלמידה ועד לאזורי למידה שונים בחלל – אם בישיבה על מרבצים בצורת “L” אשר נקשרים זה לזה וניתנים לשינוי ורסיטלי ואם לשולחנות ישיבה בצורת האות “L” ואשר אף הם ניתנים להזזה ומבנה שונה. כן תוכננו שולחנות עמידה ונרכשו כיסאות עם משטחי עבודה.

החלל כולו מרוהט בריהוט שניתן לאחסן בתוכו, לשנות מיקומו ולהזיזו למצבי למידה שונים והכל התאם לצורך, לנוחות ולמהות על פי רצונם של המורים והתלמידים כאחד. לכל אחד בחלל יש את היכולת ללמידה שונה אם זה דרך של למידה אישית ואם בלמידה קבוצתית. בנוסף הותקנו בחלל עזרים טכניים שונים כדוגמת מקרן רצפה.

בחלל אזורים שונים המיישמים את מלוא הפרוגרמה שנכתבה לטובת הפרוייקט:

אזור לפעילות עיונית – שולחנות בצורת “L” אשר יכולים ליצר יותר מצורת ישיבה אחת בשילוב שולחנות ריבועיים אשר מתיישבים במדוייק וממלאים את החלק החסר.

יותר מאזור אחד רך ללמידה א-פורמלית – בשילוב פופים, ישיבה נמוכה ושולחנות נמוכים. גם ה”פופים” יוצרו בצורת “L” ובגבהים שונים כדי לייצר סוג של טריבונת ישיבה כאשר ניתן לשבת כקבוצה וכיחיד.

מספר אזורים למפגש ועבודה קבוצתית – כאשר גם באזור הפעילות העיונית וגם באזור הטריבונות ניתן ליישם עבודה קבוצתית וגם באזור הכניסה יוצרו פינות ישיבה משולבות עם איחסון לצורך ישיבה קבוצתית / יחידנית.

אזור מיקוד פרונטלי – שבו יש שתי צורות תצוגה – מקרן מתוחכם לקיר (שאין צורך במסך ובעל טוש כתיבה מיוחד) ומקרן מתוחכם לרצפה כך שניתן להקרין בשני מצגים.

אזור לגלריה ותצוגות בעיקר בכניסה לחלל על גבי מבני איחסון ותצוגה בהם מציגים את תוצרי הסדנא.

בחלל מתנהלים ללא נעליים. בכניטסה לחלל ישנם אזורי איחסון בצורת “L” בהם מאוחסנים תיקים ונעליים של יושבי החלל וכן נרכשו כיסאות מיוחדים בעלי יכולת איחסון בתחתיתם.

לצוות החינוכי (לעיתים יותר ממורה אחד) הושמו שטחי איחסון, עזרי מיחשוב וכן הושמו לוחות עבודה מיוחדים שניתן לעבוד איתם ולתת דרור למחשבות היצירתיות.

קרדיט

  • צילום: רעות בר-אל
  • ריצוף: חרש
  • נגרות: פז ריהוט 
  • ריהוט: steelcase
  • גרפיקה: תמר און
  • וילונות: בליינדאס (אריק)